Πώς να σταματήσετε να είστε αναβλητικοί

Πώς να σταματήσετε να είστε αναβλητικοί

Μη φοβάσαι, μην αναβάλλεις! Ετοιμάζοντας ένα τηλεοπτικό επεισόδιο για την αναβλητικότητα αποφάσισα να κάνω ένα μικρό γκάλοπ στο συνεργείο μας, σε γνωστούς, φίλους και πελάτες μου και οι απαντήσεις που πήρα ήταν ποικίλες θα έλεγα, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες. «Αναβάλλω από βαρεμάρα» ήταν η Νο1 απάντηση, δικαιολογία θα έλεγα, για την αναβλητικότητα. Μια συνεργάτης μου μού έδωσε μια πολύ καλή και αστεία απάντηση: «εγώ αναβάλλω τα πράγματα που θέλω να κάνω γιατί στην ουσία λουφάρω και κάποιος άλλος θα τα κάνει για μένα!».

Στην πραγματικότητα δεν αναβάλλουμε γιατί βαριόμαστε, δεν αναβάλλουμε γιατί δεν έχουμε ενέργεια, δεν αναβάλλουμε γιατί δεν έχουμε χρόνο. Αναβάλλουμε γιατί φοβόμαστε.

Ας πούμε ότι έχεις κάτι που πρέπει να συζητήσεις με τη γυναίκα σου, τον άντρα σου, τον σύντροφό σου ή ακόμα με το αφεντικό σου και το τραβάς, το τραβάς και κάθε μέρα λες «όχι σήμερα», «όχι αύριο». Ο λόγος για τον οποίο το κάνεις στην πραγματικότητα δεν είναι άλλος, αλλά γιατί φοβάσαι το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης. Πίσω από κάθε τι που αναβάλλετε, κρύβεται ένας μικρός ή μεγάλος φόβος.

Το πρόβλημα είναι ότι, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, όταν αναβάλλουμε δεν αποφεύγουμε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που φοβόμαστε ότι θα βιώσουμε. Αντίθετα, υποβάλουμε τον εαυτό μας σε αυτό για όσο χρονικό διάστημα αναβάλουμε.

Πώς μπορούμε να πάψουμε να είμαστε αναβλητικοί; Ποιο είναι το αντίδοτο της αναβλητικότητας;

Σταματήστε τις δικαιολογίες

«Δεν μπορώ να το κάνω γιατί έχω πολλά πράγματα. «Δεν πρόλαβα», «Δεν ήθελα», «Δεν ήξερα», «Με μπλέξανε»… Όλα αυτά είναι αναβλητικότητα. Αναγνωρίστε την πραγματικότητα και ονοματίστε την: πείτε στον εαυτό σας «τώρα είμαι αναβλητικός» και αποφασίστε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Θυμηθείτε τις αρνητικές επιπτώσεις

Σκεφτείτε όλα τα κακά που έπονται του ενός κακού που κάνετε τώρα, «της αναβλητικότητας». Σκεφτείτε τι θα χάσετε, σκεφτείτε πόσο θα σας κοστίσει, σκεφτείτε πόσο ακόμα θα υποφέρετε περιμένοντας να κάνετε αυτό, το οποίο δεν κάνετε τώρα και σηκωθείτε και κάνετε το.

Θυμηθείτε και την ανταμοιβή σας

Τι καλό θα σας συμβεί άμα τελειώσετε μ’ αυτή την ιστορία; Πόσο θα ξαλαφρώσετε; Ποιος θα σας πει ένα μπράβο, μία καλή κουβέντα ή ακόμα απλά-απλά, τι θα φύγει από πάνω σας και θα σας ελευθερώσει χρόνο για κάτι άλλο καλύτερο, πιο ευχάριστο; Ξαναφέρτε στο μυαλό σας τι καλό θα συμβεί αν τελειώσετε με αυτήν την ιστορία που σας ταλαιπωρεί, μ’ αυτή τη δουλειά που έχετε αναλάβει, με αυτό το γράμμα που πρέπει να γράψετε, με αυτή την κουβέντα που πρέπει να κάνετε. Κάτι καλό θα σας συμβεί. Ακόμα και αν αυτό είναι ότι απλώς θα ελευθερώσετε ενέργεια, χρόνο και χώρο για κάτι πιο επόμενο, διαφορετικό, καλύτερο.

Ξεκινήστε – Πάμε

Η αδράνεια ενισχύει τους φόβους μας. Η αρχή δεν είναι μόνο το ήμισυ του παντός είναι και το καλύτερο αντίδοτο της αναβλητικότητας.

Βάλτε το στο ημερολόγιό σας

Ό,τι αρνείστε να προγραμματίσετε σημαίνει απλά ότι δεν θα τα κάνετε. Προγραμματίζω σημαίνει ότι το βάζω στο πρόγραμμά μου σε μια συγκεκριμένη μέρα και του αφιερώνω μια συγκεκριμένη ώρα. Γι’ αυτό βάλτε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στο ημερολόγιό σας τώρα, για όλα αυτά που έχετε αφήσει σε εκκρεμότητα και μην περιμένετε, κάπως, να γίνουν από μόνα τους.

Δεσμευτείτε ή αλλιώς εκτεθείτε

Δεσμευτείτε ή εκτεθείτε σε γνωστούς και αγνώστους. Με τους γνωστούς είναι πιο εύκολο. Ανακοινώνεις σε φίλους και γνωστούς σου ότι θέλεις να κάνεις «κάτι» και θέλεις να το κάνεις «τότε»» και τους δίνεις το ελεύθερο να σε κυνηγάνε. Συνήθως μας είναι πιο δύσκολο και ντροπιαστικό το να απογοητεύσουμε τους άλλους παρά το να απογοητεύσουμε τον εαυτό μας.

Αλλά η δημόσια δέσμευση, δηλαδή το να εκτεθείς σε ανθρώπους που δεν ξέρεις, πολλές φορές λειτουργεί καλύτερα. Το δικό μου μικρό μυστικό; Όταν ξέρω ότι πρέπει να κάνω ένα σεμινάριο για παράδειγμα και βαριέμαι να το κάνω, δεν είμαι σίγουρη αν θα βγει, δεν είμαι σίγουρη καν αν θα έλθει κόσμος, το καλύτερο κόλπο που έχω βρει είναι να εκτίθεμαι: βάζω μια ημερομηνία, την ανακοινώνω σε όλο τον κόσμο και από κει και πέρα απλά πρέπει να το κάνω.

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας και κάντε την αρχή. Η ζωή δεν περιμένει. Η ζωή σας συμβαίνει ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτές τις σελίδες. Δώστε της ό,τι καλό έχετε!

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/anavlitikotita/