Πώς να κάνετε αυτό που σας κάνει χαρούμενους

Πώς να κάνετε αυτό που σας κάνει χαρούμενους

Θέλω να κάνω αυτό που με κάνει χαρούμενη! (Αλλά δεν έχω ιδέα ποιο είναι αυτό!). Η καινούρια κρίση της μέσης ηλικίας δεν έρχεται πια στα 55 με 60 έτη, αλλά γύρω στα 30! Αυτό λένε οι έρευνες κι αυτό βιώνω έντονα στη δουλειά μου καθημερινά. Γυναίκες και άνδρες με «καλές» δουλειές και ικανοποιητική εργασία και αποδοχές, έρχονται να κάνουν coaching γιατί αντιλαμβάνονται ξαφνικά ότι η καθημερινότητά τους δεν είναι ευχάριστη. Νιώθουν εγκλωβισμένοι σε κάτι που δεν τους εκφράζει, ότι «σπαταλιόνται», ότι «για άλλα ήταν φτιαγμένοι», ότι αυτό που κάνουν δεν τους ξυπνάει ή καλλιεργεί κανένα πάθος τους… Και από πού πηγάζει το μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας, μιζέριας, έλλειψης ολοκλήρωσης; Από την άγνοια ή την καταπίεση (συνειδητή και υποσυνείδητη) του πραγματικού τους πάθους!

Το πάθος δεν είναι μονομανία

Tι είναι όμως το Πάθος; Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα που υπερισχύει της λογικής. Κι επειδή υπάρχουν αρκετά αρνητικοί συνειρμοί σε σχέση με το πάθος, θέλω να διευκρινίσω ότι το πάθος δεν είναι μονομανία! Μπορεί να είναι μια δουλειά, μπορεί να είναι ένα σπορ, μπορεί να είναι η μητρότητα. Αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα σε βγάλει από την ισορροπία σου. Αντίθετα, πρέπει να την ενισχύει! Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα από άλλες λέξεις που εκφράζουν την ακραία ενασχόληση με κάτι που αγαπάμε πολύ: «κόλλημα», μανία, εθισμός. Πάθος είναι να θέλω τόσο πολύ κάτι, που να το καταφέρω ακόμα κι αν όλα είναι εναντίον μου. Πάθος είναι κάτι που με κάνει να χάνω την αίσθηση του χρόνου και ταυτόχρονα με γεμίζει ενέργεια.

Έξι μύθοι για το πάθος

Και για να διαλύσω κάθε αρνητική αίσθηση ή προκατάληψη, θα ήθελα να σας πω τους έξι μύθους σχετικά με το πάθος:

  1. Το πάθος είναι καταστροφικό. Όχι δεν είναι! Επιμένω! Μόνο αν το φτάσετε σε ανθυγιεινά άκρα! Όπως τα πάντα άλλωστε.
  2. Υπάρχει μόνο ένα. Είμαστε όλοι πολυδιάστατα και πολυσήμαντα όντα. Ο καθένας μας έχει πολλά χαρίσματα και αντίστοιχα μπορεί να έχει πολλές αγάπες και πράγματα που τον γοητεύουν.
  3. Πάθος = Ταλέντο. Κάποιοι από εμάς γεννιούνται με μια λαχτάρα να κάνουν για πάντα αυτό το ένα και μοναδικό πράγμα που συνήθως συνδυάζεται και με ένα σχετικό ταλέντο. Οι υπόλοιποι από εμάς, δεν έχουμε κάποιο εμφανές ταλέντο ή ίσως έχουμε περισσότερα από ένα. Η αλήθεια είναι ότι οποιοδήποτε ταλέντο χωρίς το απαραίτητο πάθος, θα καταλήξει σε μια απόλυτη μετριότητα.
  4. Κρατάει για πάντα! Η αλήθεια είναι ότι αν μιλάμε για περιστασιακά «πάθη» που έρχονται και παρέρχονται εν ριπή οφθαλμού, μάλλον μιλάμε για συναισθηματικά «μπαλόνια» (ξεφουσκώνουν όσο γρήγορα φουσκώνουν). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται ή δεν γίνεται να αλλάξουμε κάτι στην πορεία της ζωής μας. Η αλλαγή είναι δικαίωμά μας!
  5. Είναι κάτι μοναδικό/ εξωτικό/ συναρπαστικό (για όλους). Είναι λογικό να θέλουμε να μοιραστούμε το πάθος μας με όλους και όλοι να το συμμεριστούν. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που μας φαίνεται εμάς συναρπαστικό, μπορεί να είναι εντελώς βαρετό για τον άλλον.
  6. Θα το ανακαλύψω τυχαία, χωρίς να κάνω τίποτε. Συμμερίζομαι απόλυτα αυτό που έλεγε ο Πικάσο: «Η Έμπνευση υπάρχει, αλλά θα σε βρει όταν δουλεύεις». Το ίδιο πιστεύω και για το πάθος σου. Δεν θα σου έρθει επιφοίτηση μέσα από μια παθητική αδράνεια, αλλά όταν θα δουλεύεις, γι’ αυτό και θα πειραματίζεσαι ενεργά.

Μην τα παρατάτε και μην απελπίζεστε!

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: να μην ξέρεις τι είναι αυτό που σε παθιάζει ή να το ξέρεις και να το έχεις καταπιέσει. Για εμένα, που είμαι λίγο αντιδραστικός χαρακτήρας, μάλλον το δεύτερο. Όμως, αναγνωρίζω το πόσο δύσκολο είναι για τον περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά τους να χτυπά πιο γρήγορα και το χρόνο να σταματάει! Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία θέλω να σας παροτρύνω να αρχίσετε την αναζήτηση ΤΩΡΑ! Και αν την έχετε ξεκινήσει, αλλά δεν έχετε ακόμη βγάλει άκρη, μην τα παρατάτε και μην απελπίζεστε! Άλλωστε, πόσο σίγουροι είστε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα; Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα για να το βρείτε; Πόσο έτοιμοι είστε στα αλήθεια να το ακολουθήσετε;

Μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις

Εδώ θέλω να σου κρούσω τον «κώδωνα του κινδύνου»! Ακολουθώ το πάθος μου δεν σημαίνει ότι ο δρόμος μου θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η οικουμένη θα με περιμένει με ανοιχτές αγκάλες! Αντίθετα, προϋποθέτει ρίσκο και αλλαγή. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις και η ανασφάλεια γίνεται μεγαλύτερη. Η αλλαγή φέρνει συνέπειες, εξωτερικές και εσωτερικές, στο περιβάλλον μας. Εσωτερικά μπορεί να μας προκαλέσει ανασφάλεια, συναισθηματική αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητα, διαταραχή του αυτό-ορισμού μας. Στο εξωτερικό περιβάλλον οι συνέπειες μπορεί να είναι αντίστοιχες: αντιδράσεις από τους άλλους, φόβος, διαταραχή σχέσεων, μείωση εμπιστοσύνης, φόβος, ζήλια κλπ. Μην πτοήστε! Για να μην παρασυρθείτε σε κάτι που τελικά μπορεί να σας βλάψει ή να σας εξοντώσει, μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε στην πορεία ότι δεν είναι καν το αληθινό σας πάθος, λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μην παραιτηθείτε ακόμα. Πολλές φορές οι πελάτες μου ανακαλύπτοντας επιτέλους τι θέλουν να κάνουν με ρωτάνε με ανυπομονησία: «Να παρατήσω τη δουλειά μου και να ασχοληθώ με …». Η απάντηση μου είναι σχεδόν πάντα αρνητική. Ειδικά αν τίθεται θέμα επιβίωσης. Γι’ αυτό μιλάμε για υπολογισμένο ρίσκο.
  • Κάνε έρευνα. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα φανταζόμαστε ή όπως τα βλέπουμε στην τηλεόραση. Γι’ αυτό ενημερωθείτε σε βάθος. Κάντε έρευνα. Ρωτήστε ανθρώπους που κάνουν αυτό που θέλετε να κάνετε.
  • Δοκίμασέ το για τουλάχιστον 2 μήνες. Μπορεί να αλλάξετε γνώμη!

Όταν είστε σίγουροι γίνετε όσο καλύτεροι μπορείτε σε αυτό. Ελευθερώστε χρόνο και χώρο για το καινούριο. Πάρτε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό και να μην το εγκαταλείψετε! Και μην ξεχνάτε! Είστε ΕΣΕΙΣ. Είστε καταπληκτικά εξαιρετικοί, επειδή είστε εσείς. Είστε μοναδικοί από τη στιγμή που γεννηθήκατε. Είστε ο μόνος «….» σε ένα κόσμο από δισεκατομμύρια. Γι’ αυτό προτάξτε το χάρισμά σας στον κόσμο. Το χρειάζεται!

 

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου,

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

 

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/how-to-be-happy/