Πώς να αποφύγετε τα ψυχοσωματικά

Πώς να αποφύγετε τα ψυχοσωματικά

Σας έχει τύχει να πάτε στον γιατρό και να σας πει «είναι ψυχοσωματικό, το πάθατε από το στρες. Πρέπει να χαλαρώσετε!». Εμένα μου τύχαινε παλιά -προ Coaching- πολύ συχνά. Και τώρα μου συμβαίνει, αλλά τώρα έχω μάθει να ακούω το σώμα μου και να αντιλαμβάνομαι μόνη μου πότε έχω ζορίσει, κουράσει ή επιβαρύνει τον οργανισμό μου ή την ψυχολογία μου. Τότε, λοιπόν, δούλευα πολύ, είχα πολύ άγχος, κοιμόμουν λίγο και ανήσυχα και σαν αποτέλεσμα: όλο και κάτι δεν πήγαινε καλά με την υγεία μου. Είχα φτάσει σε σημείο να πιστεύω ότι οι γιατροί δεν είχαν ιδέα τι να κάνουν και γι’ αυτό τα απέδιδαν όλα στο στρες. Εξάνθημα; Στρες. Κρύωμα; Στρες. Μυϊκοί πόνοι; Στρες. Πόνος στα αυτιά, στο στομάχι, στη μέση…; Στρες! Έχω ακόμα τις αμφιβολίες μου για κάποιους από τους γιατρούς που επισκέφθηκα, αλλά τώρα ένα πράγμα μου είναι απόλυτα ξεκάθαρο: ο οργανισμός μας σωματοποιεί το άγχος. Προφανώς αυτό εννοούσαν οι γιατροί, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μου εξηγήσει με υπομονή τι συμβαίνει. Άσε που όταν έχεις στρες και σου λένε να χαλαρώσεις, σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. «Αν είχα κουμπί να το πατήσω θα το έκανα κύριε! Αλλά δεν έχω!», σκεφτόμουν. Έτσι στράφηκα στη λύση που έχω σχεδόν για όλες τις καταστάσεις στη ζωή μου: Διάβασμα! Άρχισα να διαβάζω ό,τι έπεφτε στα χέρια μου για τη «σωματοποίηση» των αρνητικών ερεθισμάτων και συναισθημάτων. Θα σας φανεί περίεργο αλλά η βιβλιογραφία είναι άπλετη. Όταν έφτασα στην κατηγορία «ξεμάτιασμα», αποφάσισα ότι πρέπει να ερευνήσω το θέμα σε πιο επιστημονικό επίπεδο. (Αν και πρέπει να παραδεχθώ ότι -ενώ δεν μπορώ να το εξηγήσω ή να το εκλογικεύσω- συχνά ζητάω από τον μπαμπά μου να με ξεματιάσει, ακόμη κι αν είμαστε σε διαφορετική ήπειρο!). Προς μεγάλη μου κατάπληξη, υπήρχαν και υπάρχουν πολλά τα επιστημονικά πειράματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη της σωματοποίησης του άγχους.

Θετική σωματοποίηση

Κανείς όμως δεν μίλαγε για τη θετική σωματοποίηση, δηλαδή σωματοποίηση της χαράς. Κι ενώ μπορούμε πάντα να εντοπίζουμε πολύ συγκεκριμένα τον πόνο σωματικό και συναισθηματικό ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα, με τα θετικά συναισθήματα δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι.

Η δύναμη του εγκεφάλου

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις τα πράγματα έγιναν πιο ενδιαφέροντα και παρήγορα: η έρευνά μου έδειχνε ότι υπήρχαν μερικά κλινικά πειράματα για το αντίθετο της αρνητικής σωματοποίησης. Δηλαδή για το πώς τα θετικά συναισθήματα μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας, ποια είναι αυτή και σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν, να προλάβουν ή να γιατρέψουν μια ασθένεια. Φυσικά η αρχή όλων πιστεύω ότι ήταν το πλασέμπο ή ψευδό-φάρμακα ή εικονικά φάρμακα. Η αποδοχή τους στην κλινική έρευνα είναι τεράστια και τα οφέλη αποδεδειγμένα. Πρόσφατα δε αποδείχθηκε ότι όταν ο ασθενής γνωρίζει ότι κουράρεται με placebo, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα. Αυτό που αποδεικνύει περίτρανα η χρήση των ψευδό-φαρμάκων είναι ότι η συμβολή του εγκεφάλου μας (και άρα της σκέψης και των συναισθημάτων μας) είναι πρωταρχικής σημασίας. Αν μπορέσουμε να τον επηρεάσουμε θετικά, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Σχετικά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ίδιο συμβαίνει και με ψευδό-εγχειρήσεις: δηλαδή ο ασθενής μπαίνει κανονικά σε αναισθησία και όταν συνέρχεται του λένε ότι η εγχείρηση έγινε. Στην πραγματικότητα όμως του έχουν κάνει μόνο μια επιφανειακή τομή στο αντίστοιχο σημείο. Αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς, το μέλος που έπρεπε να εγχειρισθεί δείχνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις παντελή ίαση! Και δεν μιλάμε για ένα απλό χτύπημα. Στη διάσημη κλινική Mayo των Ηνωμένων Πολιτειών, ερευνητές επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ψεύτικη σπονδυλοπλαστική για την αποκατάσταση σπονδυλικών καταγμάτων, ανάρρωσαν εξίσου καλά με εκείνους που υποβλήθηκαν στην κανονική επέμβαση!

Σκεφτείτε λοιπόν το εξής: αν ο εγκέφαλός μας μπορεί να επουλώσει το σπασμένο μας μηνίσκο μόνο με την ιδέα ότι εγχειρισθήκαμε, πόσα άλλα πράγματα μπορεί να κάνει για εμάς αν του περάσουμε το σωστό μήνυμα ή αν απλώς του το ζητήσουμε;

Θετικά συναισθήματα

Γι’ αυτό θέλω να επανέλθω στο θέμα της θετικής σωματοποίησης. Η ιδέα είναι να απολαμβάνουμε όλα τα θετικά συναισθήματά μας πιο συνειδητά, εστιάζοντας την προσοχή μας στο σώμα μας και βρίσκοντας την απάντηση στα εξής απλά ερωτήματα: Πού νιώθω το κάθε θετικό συναίσθημα; Πώς είναι το σώμα μου, η αναπνοή μου, το δέρμα μου, το πρόσωπό μου, ο τρόπος που στέκομαι, η φωνή μου;

Αν αναρωτιέστε ποια είναι θετικά συναισθήματα, ιδού μια περιεκτική, αλλά όχι εξονυχιστική λίστα: Ευτυχία, Ευγνωμοσύνη, Χαρά, Ηρεμία, Αγάπη, Καλοσύνη, Ελευθερία, Συμπόνια, Νοιάξιμο, Μοίρασμα, Αποδοχή, Ικανοποίηση, Συγχώρεση, Θαυμασμό, Αισιοδοξία, Ανακούφιση, Τύχη/Ευλογία, Πάθος, Πίστη, Εμπιστοσύνη, Καλοσύνη, Διασκέδαση, Απόλαυση, Έξαρση, Έξαψη, Ευχαρίστηση, Φροντίδα, Στοργή, Ενσυναίσθηση, Φιλικότητα, Θάρρος, Ελπίδα, Υπερηφάνεια, Ικανοποίηση.

Όταν καταφέρετε να βιώνετε κάποιο η περισσότερα από αυτά τα συναισθήματα συνειδητά και κατ’ επιλογή, ο εγκέφαλός σας είναι περισσότερο έτοιμος να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτό που θέλετε. Κι επειδή είμαστε πολύ λίγο καινοτόμα όντα (περίπου το 90-95% των σκέψεών μας είναι οι ίδιες που απλώς επαναλαμβάνονται) μην περιμένετε να σας έρθει αυθόρμητα το κατάλληλο μήνυμα. Φτιάξτε μόνοι σας μηνύματα – πλασέμπο, που το άκουσμά τους θα σας φέρει ευφορία και ψυχική ανάταση και τότε ο εγκέφαλός σας θα έρθει αρωγός σε ό,τι επιθυμείτε. Αυτά τα μηνύματα δεν είναι άλλα από τις θετικές δηλώσεις. Δηλαδή, ένα θετικό μήνυμα που περιγράφει την ιδανική κατάσταση στην οποία θέλουμε να περιέλθουμε σαν να είμαστε ήδη εκεί! Αν σε αυτό -εκτός από τη σκέψη ή το λόγο μας- βάλουμε και όλο μας το σώμα, τότε μπορούμε να μιλάμε για θετική σωματοποίηση!

Αν θέλετε ένα πιο απτό παράδειγμα, σηκωθείτε τώρα από την καρέκλα σας, βάλτε ένα τραγούδι που σας ξεσηκώνει να χορέψετε, αρχίστε να χοροπηδάτε ανοιγοκλείνοντας τα χέρια σας στον αέρα, χαμογελάστε σαν να κερδίσατε το λόττο και φωνάξτε δυνατά πολλές φορές: «Η ζωή μου φέρεται καλάαααααααααα!»

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου,

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/psixosomatika/