Πώς η δυνατή σας προσωπικότητα μπορεί να τρομάζει τους γύρω σας

Πώς η δυνατή σας προσωπικότητα μπορεί να τρομάζει τους γύρω σας

Μήπως η δυνατή σας προσωπικότητα φοβίζει τους άλλους; Δεν ξέρω αν συμβαίνει και στους άνδρες, αλλά σε εμάς τις γυναίκες συμβαίνει συχνά. Αν είσαι δυνατός χαρακτήρας, έντονη προσωπικότητα, ανεξάρτητη και φιλόδοξη τότε… «τρομάζεις τους ανθρώπους». Όχι μόνο τους άνδρες, αλλά και τις άλλες γυναίκες. Κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιος με δυνατή προσωπικότητα δεν είναι απειλή, αλλά εξαιρετικός σύμμαχος.

Αν τα παρακάτω χαρακτηριστικά κάνουν τους ανθρώπους να σας φοβούνται, μην ανησυχείτε. Ίσως όμως χρειαστεί να… αλλάξετε παρέες.

  1. Σας αρέσει η δουλειά σας και θέλετε να εξελιχθείτε σε αυτή. Πολλά έχουν ειπωθεί για τις γυναίκες καριέρας και το πόσο είναι αδύνατο να τα «έχεις όλα σε αυτή τη ζωή». Διαφωνώ! Καταρχήν, η μόνη καριέρα δεν είναι αυτή που κάνουμε έξω από το σπίτι. Μια αφοσιωμένη μητέρα και σύντροφος που αναζητά τη διαρκή βελτίωση είναι κι αυτή ένας δυνατός χαρακτήρας που μπορεί να φοβίσει τους ανθρώπους γύρω της με την προσήλωση και την αποφασιστικότητα της. Επιπλέον, η ιστορία έχει δείξει ότι μπορείς να τα κάνεις όλα αρκεί να μην χάσεις το μέτρο.
  2. Θέτετε στους ανθρώπους ξεκάθαρα όρια και τα τηρείτε με αυστηρότητα.
  3. Δεν περιμένετε έναν άνδρα (ή γενικά κάποιον άλλον άνθρωπο) για να νιώσετε ολοκλήρωση.
  4. Μπορείτε να περάσετε καλά με τον εαυτό σας. Αυτό δε σημαίνει ότι είστε μισάνθρωπος. Αντίθετα, η δυνατότητα να μείνει κάποιος μόνος του, να απασχολήσει δημιουργικά το πνεύμα του και να στοχαστεί θέματα που τον απασχολούν, δείχνει ανεπτυγμένο το δείκτη του Εσωκεντρισμού του και της συναισθηματικής νοημοσύνης του.
  5. Ξέρετε τι θέλετε. Και το επιδιώκετε. Μπορεί να μην σας είναι πάντα ξεκάθαρος ο τρόπος. Το κοινό όμως χαρακτηριστικό των ανθρώπων με δυνατή προσωπικότητα είναι ότι βρίσκουν διαρκώς εναλλακτικούς τρόπους προσπάθειας.
  6. Κανείς δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε εσάς και το στόχο σας. Μην ακούσετε όσους θα σας πουν αδίστακτη. Η προσήλωση στο στόχο μας δίνει κίνητρο και δύναμη να τον κυνηγήσουμε, να δουλέψουμε γι’ αυτό και να το πετύχουμε.
  7. Δέχεστε την απόρριψη με χάρη. Οι δυνατές προσωπικότητες γνωρίζουν ότι το να «χάνεις» είναι μέρους του παιχνιδιού που λέγεται ζωή! Συμβαίνει σε όλους. Αυτό που διαχωρίζει τους δυνατούς χαρακτήρες είναι η δυνατότητά τους να δέχονται την ήττα σαν ένα ακόμη μάθημα και να ανακάμπτουν γρήγορα από αυτή.
  8. Μπορείτε να πείτε «όχι» με χάρη. Η ανάγκη μας να μας αγαπάν και να μας αποδέχονται συχνά μας οδηγεί στο να συναινούμε σε πράγματα που δεν μας αρέσουν ή για τα οποία δεν έχουμε χρόνο. Ένας δυνατός χαρακτήρας όμως προστατεύει τον εαυτό του ακόμη και με τον κίνδυνο να μην είναι αρεστός από όλους.
  9. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια με άνεση. Επανειλημμένα έχω πει και γράψει για την αξία και τη σημασία να του να ζητάει κάνεις βοήθεια. Θέλει δύναμη χαρακτήρα αυτό και πίστη στον εαυτό σου.
  10. Είστε αυτάρκης και αυτοδύναμη. Κανείς, νομίζω, δεν θα λέγε όχι σε μια ωραία κληρονομιά ή ένα γάμο που θα του έδινε τη δυνατότητα να ζει βασιλικά. Όμως χρειάζεται να εκτιμήσουμε τους ανθρώπους -και ιδιαίτερα τις γυναίκες- εκεί έξω που μπορούν να είναι αυτάρκεις, να συντηρήσουν τον εαυτό τους και πολλές φορές μια ολόκληρη οικογένεια, να καλύπτουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να διεκπεραιώνουν ένα σωρό πράγματα που θα λέγαμε ότι ανήκουν στον ανδρικό ρόλο (με την παραδοσιακή του έννοια).
  11. Δεν δέχεσαι να σε «παραμυθιάσουν». Υπάρχει η παρανόηση ότι η διπλωματία και η ανοχή ή η συμμετοχή στα ψέματα μπορεί να σε κάνει πιο συμπαθή στον υπόλοιπο κόσμο. Ξαναερχόμαστε στο θέμα της απειλής για άλλη μια φορά. Όταν η αντίληψή σου δεν σου επιτρέπει να «καταπιείς» ανακρίβειες, άγνοια ή τεμπελιά, φυσικά μπορεί να ενοχλήσεις, όχι μόνο αυτούς που προσπαθούν να σε εκμεταλλευτούν, αλλά κι αυτούς που με την παθητική τους συμπεριφορά τους ανέχονται και τους το επιτρέπουν.
  12. Είσαι επιλεκτικός/η στις συναναστροφές σου. Να άλλο ένα σημάδι δύναμης χαρακτήρα που όμως μπορεί να σου «κολλήσει» διάφορους αρνητικούς χαρακτηρισμού. Ίσως αυτή η ιδιότητα να σημαίνει πιο περιορισμένη κοινωνικότητα. Είναι θέμα επιλογής: ποιότητα ή ποσότητα;
  13. Να λες τα πράγματα «έξω από τα δόντια». Σίγουρα δεν θα σου δώσει το βραβείο του δημοφιλέστερου της παρέας. Όμως οι άνθρωποι που θα είναι γύρω σου θα ξέρουν ότι ο λόγος σου μετράει, ότι είσαι ειλικρινής κι ευθύς κι ότι μπορούν να βασιστούν επάνω σου.
  14. Να ζητάς συγνώμη και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Θυμάστε την πρωταγωνίστρια στον «Υπέροχο κο Γκάτσμπυ» του Σκοτ Φιτζέραλντ; Νομίζω ότι όλη η νουβέλα πραγματεύεται ακριβώς την αδυναμία του χαρακτήρα της Ντέιζι Μπιουκάναν όσο κι αν πολλοί γοητεύονται από αυτή.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω κάποιος μπορεί εύκολα να πει ότι πρόκειται για θετικά και χρήσιμα χαρακτηριστικά. Και είναι αλήθεια. Γι’ αυτό μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει να θυσιάσετε κάτι από όλα αυτά, προκειμένου να «ταιριάξετε» στο σύνολο και να γίνετε ακόμη ένα προβατάκι από το κοπάδι. Η ιδιαιτερότητα σας είναι η δύναμη σας και να είστε σίγουρη/οι ότι όσο ζείτε με ακεραιότητα και με συνέπεια στη δική σας αλήθεια, αργά ή γρήγορα θα βρείτε κάποιον/α που να σας ταιριάζει και να σας εκτιμάει ακριβώς γι’ αυτό!

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου,

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/prosopikotita/