Οι ποιότητες των Ζωδίων

Οι ποιότητες των Ζωδίων

Όσο σημαντικά είναι τα 4 στοιχεία που κατηγοριοποιούνται τα ζώδια (Φωτιά, Γη, Αέρας και Νερό), άλλο τόσο είναι και η διαίρεσή τους σε ποιότητες, δηλαδή σε 3 ομάδες που καθεμία από αυτές συμπεριλαμβάνει ένα ζώδιο από κάθε στοιχείο, που μεταξύ τους σχηματίζουν έναν σταυρό. Τα 12 ζώδια χωρίζονται σε Παρορμητικά, Σταθερά και Μεταβλητά και αυτές είναι οι ποιότητες που τα καθορίζουν. Σε συνδυασμό και με το στοιχείο που ανήκει το κάθε ζώδιο, βλέπουμε πιο ξεκάθαρα τον χαρακτήρα του, την ισορροπία του και το πώς αντιδρά στις δυσκολίες και τις αλλαγές. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε αν κάποια ποιότητα υπερτερεί, μειοψηφεί ή λείπει εντελώς από τον χάρτη. Αλλά ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας τι συμβολίζει η κάθε ποιότητα, ποια είναι τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας και πώς συμπεριφέρονται και αντιδρούν στις προκλήσεις.

Ο διαχωρισμός των ομάδων

Επειδή τίποτα δεν τυχαίο στην αστρολογία και όλα βασίζονται στους κανόνες της φύσης, αυτό συμβαίνει και στον διαχωρισμό των ομάδων που καθορίζουν τις ποιότητες. Τα Παρορμητικά ζώδια, Κριός, Ζυγός, Καρκίνος και Αιγόκερως, είναι αυτά που οι αρχικές ημερομηνίες τους συμπίπτουν με την αρχή των εποχών. Το ζώδιο του Κριού ξεκινά με την Εαρινή Ισημερία και σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, του Ζυγού, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, τη Φθινοπωρινή Ισημερία, ο Καρκίνος γιορτάζει με το Θερινό Ηλιοστάσιο και ο Αιγόκερως με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Κάθε ένα λοιπόν από τα ζώδια που ανήκουν στον Παρορμητικό σταυρό συμβολίζουν την έναρξη μια νέας εποχής, άρα τα νέα ξεκινήματα, την παρόρμηση και τη δράση και τα εκφράζουν ανάλογα με το στοιχείο που ανήκουν.

Η επόμενη ομάδα αφορά στον Σταθερό Σταυρό (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος) και ονομάστηκαν έτσι διότι κατά την εποχή τους παγιώνεται και εδραιώνεται ότι ξεκίνησε πριν. Αυτά τα ζώδια δεν αρέσκονται στις αλλαγές, δεν έχουν ευελιξία κινήσεων, αλλά έχουν μεγαλύτερη υπομονή και αντοχή και ικανότητες να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης και Ιχθύες σχηματίζουν τον Μεταβλητό Σταυρό και τα γενέθλια τους βρίσκονται στους τελευταίους μήνες κάθε εποχής. Δηλαδή τη μεταβαλλόμενη περίοδο πριν το νέο ξεκίνημα, με την αβεβαιότητα που συνοδεύεται στη φάση της προετοιμασίας για την αλλαγή. Είναι άτομα ακούραστα, ευέλικτα, αλλά όχι σταθερά, αφού αλλάζουν εύκολα στόχους και μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των ζωδίων ανάλογα με την ποιότητα που εκπροσωπούν.

Παρορμητικά Ζώδια: Κριός, Καρκίνος, Ζυγός και Αιγόκερως

Η δράση και η περισσή ενέργεια σάς χαρακτηρίσουν. Δεν αντέχετε να είστε βαλτωμένοι σε καταστάσεις και πυροδοτείτε είτε ευθέως είτε πλαγίως συγκρούσεις. Θέλετε να ηγείστε και δεν ανέχεστε τους δεύτερους ρόλους. Πρέπει εσείς να δίνετε τον παλμό και να ανοίγετε τους δρόμους προς το μέλλον. Είστε η έμπνευση και η εξέλιξη. Απολαμβάνετε να έχετε τον έλεγχο των καταστάσεων και δεν σας κουράζει η ευθύνη και να πρέπει να λέτε στους άλλους τι να κάνουν. Ίσα ίσα το χαίρεστε πολύ, αφού έχετε πλήρη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, στην κρίση σας και στις δυνατότητες σας. Εκνευρίζεστε όταν βλέπετε τους άλλους να κάθονται με τις ώρες να συζητούν και να αναλύουν πώς θα λύσουν ένα πρόβλημα ή πώς θα κάνουν μια δουλειά. Για εσάς ένα είναι το μότο «θα γίνει εδώ και τώρα». Είστε όμως παρορμητικοί και πιεστικοί και γίνεστε δυσάρεστοι στους άλλους, που δεν αντέχουν τις φωνές και τις απαιτήσεις σας και πολλές φορές δεν θέλουν να συνεργάζονται μαζί σας. Δεν εκφράζεστε και τα τέσσερα ζώδια με τον ίδιο τρόπο, αλλά το αποτέλεσμα και αυτό που εισπράττουν οι άλλοι είναι το ίδιο. Ο Κριός θα αρχίσει να δίνει εντολές με απότομο τρόπο και δυνατή φωνή, ο Καρκίνος θα πιέζει τα πράγματα φέρνοντας την καταστροφή, ο Ζυγός θα το παρουσιάσει ως πρόταση που πρέπει να γίνει, όμως εδώ και τώρα και ο Αιγόκερως με ύφος αυταρχικό δεν θα δεχτεί καμία αντίρρηση, γιατί απλά δεν θα το συζητήσει. Άρα, δεν έχει σημασία για τους άλλους το πώς εκφράζετε το θέλω σας, αλλά ότι δεν αφήνετε κανένα περιθώριο αντίδρασης και διαλόγου.

Όταν έχετε ένα σχέδιο στο μυαλό σας θα κάνετε τα πάντα για γίνει όπως το θέλετε εσείς και ας σας λένε όλοι ότι είναι λάθος ο τρόπος ή ο χρόνος. Δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε, αφού χρειάζεστε δράση και κίνηση. Σιχαίνεστε τη στασιμότητα των Σταθερών ζωδίων και σας ενοχλεί η ονειροπόληση και η σύγχυση των Μεταβλητών. Έχετε μια διαρκή ανάγκη να είστε ο αρχηγός που θα καθοδηγεί τις εξελίξεις. Δεν δέχεστε συμβουλές από τους άλλους, αλλά εσείς λέτε αυτό που πιστεύετε και απαιτείτε από τους άλλους να το κάνουν, έστω και αν δεν έχουν ζητήσει τη γνώμη σας. Αν έχετε στον χάρτη σας πολλούς πλανήτες σε παρορμητικά ζώδια είναι αδύνατο να μην πάρετε τον έλεγχο σε οποιαδήποτε κατάσταση ή άτομο. Απλώς δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς και κανείς δεν μπορεί να σας σταματήσει. Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε ότι είστε η έμπνευση αυτού του κόσμου και χωρίς εσάς τα πράγματα δεν θα είχαν ενδιαφέρον.

Σταθερά ζώδια: Ταύρος, Λέων, Σκορπιός και Υδροχόος

Δεν έχετε τίποτα να αποδείξετε σε κανέναν και κανείς δεν μπορεί να σας επηρεάσει. Είστε η ήρεμη δύναμη που χρειάζεται αυτός ο κόσμος, είστε ο άξονας στήριξης για σταθερές βάσεις, αφού κινήστε σε «ράγες» και δύσκολα… εκτροχιάζεστε. Είστε «συμπαγείς» άνθρωποι που γνωρίζετε τα όριά σας και τα όρια των άλλων. Αξιόπιστοι, αφοσιωμένοι και άκαμπτοι, παλεύετε για την προσωπική σας ανάπτυξη, κρατώντας μακριά όσους θέλουν να σας βάλουν σε δικά τους καλούπια. Έχετε τον δικό σας τρόπο να αντιδράτε σε προκλήσεις και δεν σας αρέσουν οι αλλαγές. Αν πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση δεν κάνετε παρορμητικές κινήσεις και εξετάζετε καλά όλες τις προοπτικές, με κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ σας. Ο Ταύρος θα στυλώσει αρχικά τα πόδια του και δεν θα θέλει να αλλάξει, αλλά θα εξετάσει σχολαστικά τα πάντα πριν κάνει ένα νέο βήμα. Ο Λέων αφού ξεπεράσει την αρχική ταραχή και το δράμα, θα βάλει μπροστά ό,τι δυνάμεις διαθέτει για να πετύχει. Ο Σκορπιός θα δεχτεί την πρόκληση, αλλά αφού πρώτα εξετάσει όλους τους πιθανούς και απίθανους κινδύνους που κρύβει και ποιοι άλλοι θα ωφεληθούν από αυτό, θα πράξει ανάλογα. Ενώ ο Υδροχόος που είναι πιο θετικός σε νέα ξεκινήματα, θα εξετάσει ενδελεχώς όλες τις προοπτικές που έχει και αν αξίζει τον κόπο θα ασχοληθεί. Γενικά, είστε αργοί στη δράση, αλλά μόλις τεθείτε σε κίνηση, είστε σαν τα… τρένα που ξεκινούν αργά και κερδίζουν ορμή και ταχύτητα καθώς περνά ο χρόνος. Είστε προσεκτικοί και δεν δεσμεύστε εύκολα, όχι από φόβο, αλλά από σοβαρότητα, καθώς ξέρετε ότι αν πείτε το «ναι» σε κάτι θα αφιερωθείτε ολοκληρωτικά. Είστε γενναιόδωροι, για αυτό και επιλέγετε πολύ προσεκτικά σε ποιον θα δώσετε την αγάπη σας και απαιτείτε ισότιμη δέσμευση ως αντάλλαγμα. Η ιδέα και μόνο να προδοθείτε αποτελεί εφιάλτη για εσάς και αν σας συμβεί δεν συγχωρείτε εύκολα.

Μεταβλητά ζώδια: Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης και Ιχθύες

Μολονότι το πιο βασικό ζητούμενο για σας είναι η ελευθερία, πολλές φορές μπαίνετε σε διαδικασία να κάνετε αυτό που θέλουν οι άλλοι ή να επηρεάζεστε από το περιβάλλον σας και τις κοινωνικές επιταγές. Έχετε ανάγκη της «έξωθεν καλής μαρτυρίας» και συχνά καταπιέζεστε και νιώθετε παγιδευμένοι από τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των άλλων από εσάς. Επειδή δεν θέλετε να πληγώνετε τους γύρω σας, αλλά και να χαλάσετε την εικόνα σας δεν βάζετε όρια, ελπίζοντας οι άλλοι να καταλάβουν από μόνοι τους τη θέση τους και τις υποχρεώσεις τους απέναντί σας. Έχετε τάση προς τη γνώση βαθύτερων εννοιών και τη φιλοσοφία και θέλετε συνεχώς να μαθαίνετε κάτι και να έχετε ανοιχτούς ορίζοντες και προοπτικές. Γενικά είστε αισιόδοξοι και πιστεύετε ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Δεν σας αρέσει να πιέζετε τους άλλους και προτιμάτε όλοι να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί για να μπορούν να είναι ευτυχισμένοι. Επιθυμείτε το περιβάλλον στο οποίο ζείτε να μην έχει εντάσεις και να απολαμβάνετε τη ζωή.

Είστε διαλλακτικοί, ευπροσάρμοστοι και ευέλικτοι. Δεν τρομάζετε με τις αλλαγές και δουλεύετε σκληρά και με τον εαυτό σας για να είστε πάντα έτοιμοι και προετοιμασμένοι να υποδεχτείτε το καινούριο. Δεν έχετε παρωπίδες και το ανοιχτό πνεύμα σας σάς βοηθά να αλλάζετε οπτικές γωνίες στα θέματα που προκύπτουν. Δεν είστε τόσο αποφασιστικοί, όσο είναι οι άλλες ομάδες ζωδίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε πείσμα και βούληση. Απλά δεν είστε καταπιεστικοί και παρορμητικοί. Θέλετε να εξετάζετε τις καταστάσεις, να φιλοσοφείτε τα θέματα, να αναλύετε θεωρίες και δεδομένα, να έχετε την πλήρη εικόνα και μετά να βάζετε μπροστά το σχέδιο σας. Είστε ανοιχτοί στις γνώμες και τις απόψεις των άλλων και δεν προσπαθείτε να επιβάλετε τη δική σας, μόνο αν είστε σίγουροι ότι πηγαίνετε προς τα βράχια.

Οποιαδήποτε πρόκληση σας δοθεί καταφέρνετε να την φέρετε εις πέρας. Με τη χαλαρότητα που σας διακρίνει αρχικά θα την εξετάσετε και μόλις πάρετε τις αποφάσεις σας για το πώς θα τη χειριστείτε, θα πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά, μέχρι το αποτέλεσμα να ικανοποιεί εσάς και τους συνεργάτες σας. Δεν θα αντιδράσετε βέβαια όλα τα ζώδια της ομάδας με τον ίδιο τρόπο στις αλλαγές και τις προκλήσεις. Οι Δίδυμοι και οι Τοξότες θα δεχτούν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό ένα νέο ξεκίνημα. Όσο γρήγορα όμως ενθουσιαστούν, τόσο γρήγορα θα βαρεθούν, ιδιαίτερα αν πρέπει να κάνουν αυτοί τη λάντζα. Οι Παρθένοι και οι Ιχθύες θα αντισταθούν αρχικά σε οτιδήποτε τους κάνει να αισθανθούν ανασφάλεια, αλλά μετά θα αναλάβουν δράση και θα σκύψουν το κεφάλι για να βγει η δουλειά.